Wood Chapel

Zeven kunstenaars hebben de opdracht gekregen een kunstwerk te ontwerpen voor het beeldenpark ‘Leidsch Rijn’. Het grootste ontwerp is van de hand van Wiliiam Speakman en is door leerlingen van de Bouwloods gebouwd. De kunstenaar Gijs Frieling heeft de binnenkant van het gebouw op eigen wijze beschilderd. De ‘Wood Chapel’ is 8 meter breed , 8 meter lang en 6 meter hoog.

Firma Mammoet heeft het kunstwerk vervoerd vanaf onze werkplaats en op haar plek in het park gezet.

Speakman baseert zijn ontwerp voor het Máximapark op de overblijfselen van oerbossen, die in Leidsche Rijn gevonden zijn. Daarnaast verwijst hij naar het nieuwe ‘bos’, dat zal ontstaan in het Máximapark. Door de aanplant van nieuw bos krijgt het Máximapark pas na enkele decennia zijn voltooiing. Speakmans ‘Wood Chapel’ is gebaseerd op een opslagplaats waar hout ligt te drogen om later verwerkt te worden. Het open houten bouwwerk doet denken aan een kapel, maar ook aan een Amerikaanse schuur. Het ontwerp maakt gebruik van de lichtinval door de verschillende wanden. De binnenkant wordt beschilderd door Gijs Frieling, met motieven afgeleid uit de natuur. Het interieur krijgt daardoor een verheven lading en een autonoom karakter.
De esthetische waarde van het werk en het ambachtelijke karakter staan symbool voor de werkwijze van Speakman. Het laten ‘voelen’ van een ruimte, en het creëren van een sterke individuele ervaring, vormen vaak uitgangspunt van zijn ontwerpen.